Zaregistruj se do Betafish klubu a získej IHNED slevu až 12%.

Jak správně zacházet s ulovenou rybou

Vítejte na našem blogu, kde se s vámi podělíme o rady, jak zacházet s ulovenou rybou. Náš e-shop Betafish vám také nabídne vše, co potřebujete pro své rybářské dobrodružství.

 

První krok po ulovení ryby: Co dělat?

Je důležité mít na paměti, že zacházení s ulovenou rybou začíná hned, jakmile ji zdoláváme. Nezapomeňte, že při lovu ryb je nezbytné používat rybářské náčiní odpovídající velikosti a druhu ryby.

 

Používejte vhodné rybářské náčiní

Pro vyndání z vody nám slouží podběráky v různých velikostech a provedeních. Podběrák volíme podle revíru nebo podle zvolené techniky lovu. Na plavanou nebo feeder nám stačí podběrák vel. 80 cm. Pokud jdeme na velké kapry anebo sumce, je potřeba mít podběrák s velikostí ramen min. 1 m a větší.

Rybu vždy pokládáme na mokrou podložku, která je povinnou výbavou rybáře. Podložka může být různého typu, buď jen jednoduchá bez hran nebo podložka s okraji, kde se drží více voda a ryba tak z podložky neuklozne. Dále máme podložky vaničkového typu. Opět záleží na rybáři a revíru, kde bude vykonávat rybářské právo.


Rybu vyháčkujeme co nejšetrnějším způsobem, můžeme použít pean nebo vyprošťovač háčku. Poté dle potřeby ošetříme rybu dezinfekcí. Vše potřebné najdete u nás na e-shopu.


Následně rybu můžeme změřit. Metr je opět povinnou výbavou rybáře. Poté můžeme rybu zvážit. K tomu používáme vážící sak, kterých je také spousta typů a velikostí. Váha ta může být analogová nebo digitální, to už záleží na Vaši preferenci.

 

Rychlá fotka

Pokud si chcete pořídit fotku s vaším úlovkem, ujistěte se, že je to rychlé. Dlouhé vystavování ryby vzduchu může způsobit stres a poškození. Poté se můžete s rybou vyfotit, nejlépe samozřejmě nad podložkou. Kdyby ryba nespolupracovala, tak aby upadla do měkkého a neublížila si.

Po vyfocení rybu odneseme ve vážícím saku k vodě a sak ponoříme do vody a chvíli počkáme, než se ryba rozplave a znovu chytí dech. Někdy to může chvíli trvat, záleží na druhu ulovené ryby. Zejména jeseterům to hlavně v letních měsících trvá opravdu dlouho.

 

Jak správně uchovat ulovenou rybu?

Pokud chcete rybu uchovat, je důležité, aby byla co nejrychleji zpracována. Chladničky a chladící boxy jsou ideální pro uchování čerstvosti ryby.

 

Propouštění ryb zpět do přírody

K rybám se chováme co nejšetrněji, abychom za nimi mohli zase vyrazit a chytit toho stejného kapra třeba o rok později a těšit se z toho, že je zas o kus delší a těžší.

 

Závěrem

Rybářství je krásný sport a koníček, který nám dává možnost být v těsném kontaktu s přírodou. Správné zacházení s ulovenou rybou je zásadní pro ochranu rybích populací a celkovou udržitelnost rybolovu. V našem e-shopu Betafish najdete vše, co potřebujete pro etické a udržitelné rybářství.

Vždy mějte na paměti, že ryby jsou živé bytosti a měli bychom s nima manipulovat s respektem a péčí. Pokud se rozhodnete rybu pustit, ujistěte se, že je zdravá a schopná se pohybovat než ji vypustíte zpět do vody.